dissabte, 19 de setembre de 2015

Concert d'orgue i grup vocal.    Dijous 22 d'octubre de 2015. 
  Església Parroquial 21:00.
  El Vendrell.
  
 A càrrec de Juan de la Rubia (orgue) i
 del grup vocal:  Música Reservata.    

   Entrada: socis 10 euros.  No socis: 15.
AVE MARIA

L’organista Juan de la Rubia i Musica Reservata de Barcelona presenten un programa inèdit, que travessa segles d’espiritualitat mitjançant el nexe comú del text AVE MARIA, un dels més coneguts dedicat a la Verge.
La proposta es va estrenar l’estiu de 2014 al XLI Festival de Música de Maó i pretén també ser un homenatge al compositor estonià Arvo Pärt, icona del minimalisme sacre de la segona meitat del segle XX, i que l’any 2015 complirà 80 anys.
Ambdós intèrprets fonen la seva experiència en una proposta única i excepcional que demana concentració, silenci i un oient disposat a gaudir de 400 anys de música religiosa envoltat de clàssic contrapunt i alhora de la improvisació a l’orgue més actual.


El programa inclou les següents obres:


Arvo Pärt (1935):  Annum per annum (1980)**

Tomás Luis de Victoria (c. 1548-1611) : Ave Maria,  (1572) *

Arvo Pärt: Magnificat (1989)*

Juan de la Rubia (1982): Improvisatio I super Ave Maria*

Giovanni Pierluigi da Palestrina (1524-1594): Ave Maria.**  

Arvo Pärt: Pari Intervallo (1976 rev. 1980)*

Arvo Pärt: De profundis**

Juan de la Rubia: Improvisatio II super Ave Maria*

Anton Bruckner (1824-1896): Ave Maria, WAB6 (1861)**

Juan de la Rubia: Improvisatio sopra il canto del Magnificat*

Tomás Luis de Victoria: Magnificat primi toni (1600)**

*orgue sol
**MRB+orgue

Juan de la Rubia, orgue
Musica Reservata de Barcelona
Isabel Juaneda i Marta Rodrigo, cantus
Jordi Abelló i Mercè Trujillo, altus
Albert Riera i Antonio Trigueros, tenor
Jordi Blanco i Tomàs Maxé, bassus

"Pura emoció (.. ) Qui esperés escoltar un organista de qualitat, un jove amb virtuosisme exuberant -no hi ha contradicció en això- i gran precisió, traient tot el profit dels registres de l’orgue, estava en bones mans."
Augsburger Allgemeine, agost de 2013.

“Va fer prevaldre el més 'íntim des de l’inici, va saber transmetre autèntica veritat musical, i si això és difícil per a qualsevol intèrpret, més sorprenent resulta quan es tracta d’un músic tan jove i que sense cap dubte ha traspassat amb escreix l’etiqueta de jove promesa per merèixer el d’artista consagrat.”
La Província - Diari de Girona


Gairebé 25 anys després d’activitat ininterrompuda, Musica Reservata de Barcelona és un dels conjunts vocals més coneguts d’arreu del país per la seva dedicació exclusiva al repertori religiós del Renaixement, i especialment, a l’escola ibèrica de polifonia.

Han estat nombrosos els directors convidats que han aportat la seva experiència al treball de MRB: Jean-Marc Andrieu, Peter Phillips, Andrew Carwood, Bart Vandewege, Paul Hillier, Bruno Turner, Romà Escalas, Josep Vila i Mireia Barrera.

Han actuat a Espanya, Alemanya, França, Itàlia, Palestina, Jordània, Polònia i Finlàndia. Destaca la seva participació en els principals festivals espanyols com ara el de Granada, Daroca, Barcelona, Ronda, Cuenca, Girona, FIMTE d’Almeria o els festivals de Ciutadella i Maó, a Menorca.

L’any 1995 obtenen el primer premi del Concurs Permanent de Joventuts Musicals d’Espanya. Han enregistrat cinc discs, un dels quals és un concert en directe ofert a Granada el 1999, sota la direcció de Peter Phillips. Precisament amb aquest director britànic van presentar el seu últim disc l’any 2009.

A pesar de dedicar-se a la música antiga, el seu interès pel repertori contemporani els ha dut a interpretar Stimmung, de Stockhausen, a Granada, Altea i Cuenca. Els compositors Albert Guinovart i Alfredo Aracil els han dedicat diverses peces. El 2009 van enregistrar Lamentaciones, de Joan Sanmartí, fruit d’una exposició amb l’artista Javier Pérez. Acaben d’enregistrar un triple disc dedicat a Ramon Llull, amb Capella de Ministrers, que es presentarà l’any vinent.


Juan de la Rubia (València, 1982) és un dels organistes més guardonats de la seva generació. Amb un repertori que inclou tant la interpretació històrica de música antiga com obres del Romanticisme i els segles XX i XXI, ha actuat com a solista a les sales i cicles més destacats d'Espanya i d’arreu, i ha realitzat set enregistraments com a solista. És professor a l'ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya) i organista de la Basílica de la Sagrada Família de Barcelona.
Després de començar els estudis musicals amb el seu pare i Ricardo Pitarch, es formà com a organista, pianista i clavecinista a València i Barcelona, i perfeccionà els estudis d’orgue i improvisació a la Universität der Künste de Berlín i al Conservatoire National de Toulouse, aconseguint fins a cinc premis Extraordinaris en diferents especialitats. Es forma amb Óscar Candendo, Wolfgang Seifen, Michel Bouvard i Montserrat Torrent i ha rebut classes magistrals de Daniel Roth, Bernhard Haas, Enrico Viccardi, Wolfgang Zerer, Olivier Latry i Ton Koopman.
Obtingué el Primer Premi Nacional d'Orgue al Concurs Permanent de Joventuts Musicals d'Espanya, i inicià la seva activitat com a concertista solista en les més importants sales i cicles espanyols i a l’estranger. Ha guanyat també els premis Andrés Segovia-JM Ruiz Morales (Santiago de Compostel·la), Premi Euterpe (València), Primer Premi de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Granada i el premi Primer Palau del Palau de la Música Catalana. El 2012 va ser nomenat membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi.
Com a solista, el seu repertori va des de la música antiga fins a l'actualitat. Destaquen les seves interpretacions de Johann Sebastian Bach, les improvisacions a l’estil Barroc, les grans obres del repertori romàntic i del segle XX, i transcripcions per a orgue d’obres simfòniques i operístiques. Com a membre de l'Ensemble Meridien, aborda regularment obres del Renaixement i el Barroc, ja sigui com a organista solista, continuista o director. També ha estrenat obres de compositors actuals al Palau de la Música Catalana, Catedral de Lleó, Catedral de Sant Sebastià i al Festival de Música Contemporània Ensems, de València.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada